Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected
IMG 8774 scaled

Петнаесет млади активисти се подготвуваат за дигитална кампања на МЗМП за промоција на приватноста на интернет и дигиталните права

IMG 8774

МЗМП со задоволство го претставува тимот на млади активисти кој ќе ја предводи дигиталната кампања на МЗМП за заштита на онлајн приватноста и дигиталните права. Составен од петнаесет посветени поединци од различни граѓански организации, тимот е подготвен да донесе нова перспектива на прашањето за заштита на приватноста на интернет.

Младите активисти кои имаат различни професионални и образовни позадини формираат моќен колектив кој ветува дека ќе спроведе повеќеслојна и влијателна кампања. Нивните разновидни вештини, кои се движат од технолошка експертиза до креативно раскажување приказни, ќе бидат канализирани кон создавање кампања што ќе резонира со младата публика.

Во  текот на минатата недела во Велес тимот успешно заврши обука за заштита на личните податоци, приватноста на интернет и стратегиите за обликување на успешна кампања. Водени од искусните предавачи, Ѓорѓи Рајчиноски, експерт за заштита на личните податоци и Дејан Андонов, експерт за комуникации и кампањи, за време на сесиите младите активисти генерираа иновативни идеи за кампања која ги надминува конвенционалните пристапи.

„Се воодушевив од енергијата и потенцијалот што ги покажаа младите активисти. Нивната посветеност е инспиративна и јас цврсто верувам дека колективниот ентузијазам ќе ја подигне нашата претстојна дигитална кампања кон значаен успех. Оваа кампања не е само за подигање на свеста; таа е стремеж да се зајакнат младите со знаење и алатки што им се потребни за да ја заштитат приватноста на интернет“, изјави Мартина Дранговска Мартинова, координаторка на проектот.

Дигиталната кампања, која ќе започне во текот на јануари следната година,ќе биде активна на социјалните медиуми на МЗМПи преку интерактивни содржини и образовни ресурси, ќе се стреми да допре до што поголем број млади луѓе.

Додека тимот ја подготвува кампањата во наредните недели, МЗМП изразува уверување во трансформативното влијание што ќе го имаат нивните напори за поттикнување побезбедна онлајн средина за сите. Следете нé на нашите социјални мрежи за да бидете во тек со сите новости околу кампањата и придружете ни се во мисијата да го редефинираме наративот околу приватноста на интернет и дигиталните права.

Кампањата е активност на проектот „Приватноста на прво место: Зајакнување на свесноста, застапувањето и дигиталните права помеѓу младите во Северна Македонија“ спроведуван од Македонското здружение на млади правници (МЗМП) со поддршка на АБА РОЛИ.

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.