Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected

Thirrje publike për ndarjen e çmimit për raportim profesional për gjendjen e refugjatëve dhe personave pa shtetësi në Republikën e Maqedonisë së Veriut për vitin 2023

Shoqata Maqedonase e Juristëve të Rinj në partneritet me UNHCR-në, Agjencinë e OKB-së për Refugjatë dhe Shoqatën e Gazetarëve të Maqedonisë, shpall “Thirrje publike për ndarjen e çmimit për raportim profesional për gjendjen e refugjatëve dhe personave pa shtetësi në Republikën e Maqedonisë së Veriut

ПОВЕЌЕ

Јавен повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија за 2023 година

Македонското здружение на млади правници во партнерство со УНХЦР, Агенцијата на ОН за бегалци и Здружението на новинарите на Македонија, распишува “Јавен повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија за 2023 година”. Поднесоците треба да припаѓаат во следниве категории: Напис или серија написи Фотографија Мултимедијален производ Поднесоците треба

ПОВЕЌЕ

Известување за доделени грантови- „Инклузија на странците во Западен Балкан – пристап до социјални и економски права – ФОСТЕР”

Македонското здружение на млади правници додели 4 грантови од вкупно 19 добиени апликации по објавениот повик за предлог проекти за унапредување на пристапот до економски и социјaлни права на ранливи категории на странци во Северна Македонија, во рамки на проектот Инклузија на странците во Западен

ПОВЕЌЕ

Одржана обука за правно истражување и етички аспекти на правната професија

Млади дипломирани правници и студенти од правните факултети на 02.04.2024 година следеа обука за правно истражување и етички аспекти на правната професија, организирана од страна на Македонското здружение на млади правници. Учесниците ја осознаа важноста на правното истражување, понатаму се запознаа со начините, методите и

ПОВЕЌЕ

ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ВО ГЕЈМИНГ ПРОСТОРОТ

Заштитата на приватноста станува сè посериозен проблем во дигиталната ера, a гејминг областа не е исклучок. Со напредувањето на технологијата количеството на лични информации споделувани и собирани во текот на гејминг активностите расте, зголемувајќи ја потребата за силни мерки за заштита. Во 2019 година, популарната игра

ПОВЕЌЕ

ПОПЛОЧУВАЊЕ НА ПАТОТ КОН ИНКЛУЗИЈА – ПРИКАЗНА ЗА ИНИЦИЈАТИВАТА „И ЈАС СУМ ДЕЛ!”

Фотографијата е преземена од Фејсбук страната на иницијативата И Јас Сум – ИЈС / I AM Во Неготино, мала група посветени поединци поттикна движење кое ги трансформираше животите на оние кои често се занемаруваат во општеството. Ова е приказната на локалната иницијатива наречена „И Јас сум

ПОВЕЌЕ

Прифатена заложба на МЗМП во Националниот акциски план за Партнерство за отворена власт 2024-2026

Почнувајќи од јули 2023 година, МЗМП учествуваше во процесот на креирање на Националниот акциски план за Партнерство за отворена власт 2024-2026 година. Својот придонес во креирањето на новиот НАП, МЗМП го даде во тематските области за пристап до правда и животна средина и климатски промени.  Процесот

ПОВЕЌЕ

Приватноста на децата е само нивна

„Се подготвуваме за првиот ден на одвикнување од пелени на Ема. Таа е 25 месеци.“ – вака отприлика звучи споделувањето на секојдневните предизвици на една мајка-инфлуенсерка, проследено со фотографии и видеа од двегодишното дете. И додека родителите-инфлуенсери споделуваат совети за родителство и искрени моменти од растењето

ПОВЕЌЕ

„Младински иницијативи за одржлива животна средина на локално ниво“- конференција за влијанието на младите за заштита на животната средина и климатските промени

На 28.02.2024 во Скопје се одржа конференцијата „Младински иницијативи за одржлива животна средина на локално ниво“ на која млади активисти, претставници од граѓански, младински организации и организации за млади, како и претставници на општините дискутираа за важноста на влијанието на младите за заштита на животната

ПОВЕЌЕ

FOSTER ОБУКА ЗА ОБУЧУВАЧИ: ЧОВЕКОВИ ПРАВА НА РАНЛИВИ ГРУПИ НА МИГРАНТИ

Подгорица, Црна Гора, 24-26 јануари 2024 година FOSTER обуката за обучувачи се одржа во Подгорица, Црна Гора, од 24 до 26 јануари 2024 година. Овој настан беше организиран како заеднички напор помеѓу проектот „Инклузија на странците во Западен Балкан - пристап до социјални и економски права

ПОВЕЌЕ