Извршување на пресуди на ЕСЧП (online обука)
јуни 8, 2020

Зајакнување на капацитетите на адвокатите во Северна Македонија за ефикасно извршување и застапување за извршување на пресудите на Европскиот суд за човекови права …

Известување до јавноста за поднесени препораки до надлежните институции за заштита на лицата лишени од слобода во услови на пандемија на вирусот КОВИД-19
април 1, 2020

На ден 31.03.2020 година, од страна на Македонското здружение на млади правници и Хелсиншкиот Комитет за човекови права, до надлежните институции се поднесени …

Утврдена дискриминација по основ на етничка припадност извршена со оневозможување пристап до чиста и здрава вода за пиење
декември 27, 2019

Апелациониот суд Битола утврди дискриминација по основ на етничка припадност извршена со оневозможување пристап до чиста и здрава вода за пиење Македонското здружение …

„Зајакнување на локалните актери во процесот на интеграција на бегалци во Македонија”- постигнати резултати
јули 14, 2017

 „Зајакнување на локалните актери во процесот на интеграција на бегалци во Македонија”   Проектот започна со имплементација на 1 јануари 2017 година во …

Конференција на тема Имиграциски притвор во Македонија – Сегашни практики, релевантна легислатива и можни алтернативи
јули 10, 2017

 На 19 јуни, 2017 година во Скопје, Македонското здружение на млади правници (МЗМП), во соработка со преставништвото на УНХЦР во Скопје и поддршката …

Рабoтен сoстанок нa директорот на Академијата за судиии и обвинители со претставници на МЗМП
февруари 26, 2017

На (22 февруари) 2017 година, во просториите на Академијата, директорот на Академијата, г-ѓа Арнаудовска, оствари средба со новоизбраниот претседател, г. Зоран Дранговски и …

„Здравјето на децата чини пари” и други стории за предизвиците на граѓаните со здравствениот систем
февруари 1, 2017

  Здружението за заштита на правата на жените и децата „ЛИЛ“, споделува неколку приказни кои претставуваат лични искуства на граѓани кои заради нерешени одредени граѓански …

MЗМП учесник на Консултативниот форум EASO во Атина заедно со повеќе од 200 претставници на граѓански организации и индивидуалци
ноември 28, 2016

На 28-29 ноември 2016 година, во Атина, Грција, се одржува шестата пленарна средба на Консултативниот форум на европската канцеларија за поддршка на азилот (EASO). Целта …

X.X. против МВР – Студија на случај
ноември 2, 2016

Оваа студија го анализира постапувањето на судовите во РМ по поведена постапка од страна на граѓанин кој смета дека му се повредени правото …

Напредокот по Загребската декларација 2011
ноември 12, 2013

Повеќе од  20 илјади луѓе  во Југоисточна Европа го немаат запишано своето раѓање, ниту пак поседуваат личнадокументација, па оттукаистите се во ризик да …

ПОВИК за новинари и фоторепортери за учество на работилница „Известување за заштита на правата на бегалците и лицата без државјанство“ по која ќе следи циклус на грантови
октомври 20, 2020

Македонското здружение на млади правници во соработка со Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации – УНХЦР објавува повик за учество во работилница …

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО ВО ПРОГРАМА ЗА ПРАКТИКАНТСКА РАБОТА (октомври-декември 2020)
август 26, 2020

Македонско здружение на млади правници (МЗМП), во рамки на проектот “Зајакнување на професионализмот, компетентноста и интегритетот на младите правници во Македонија” поддржан од …

Јавен повик за пријава за обука за адвокати за обезбедување на правна помош и заштита од тортура и нехуман третман на лицата лишени од слобода
јули 10, 2020

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВА ЗА ОБУКА ЗА АДВОКАТИ ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ПРАВНА ПОМОШ И ЗАШТИТА ОД ТОРТУРА И НЕХУМАН ТРЕТМАН НА ЛИЦАТА ЛИШЕНИ …

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2019 ГОДИНА
јуни 20, 2020

На 20 јуни, Светскиот ден на бегалците, Македонското здружение на млади правници во соработка со ЗНМ и Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите …

ЈАВЕН ПОВИК за 2 (две) експертски позиции за изработка на тренинг курикулум и спроведување на обука за потребите на проектот ,,Елиминација на мачењето и нечовечкото постапување во затворите и установите за лишување од слобода”
февруари 26, 2020

ЈАВЕН ПОВИК за 2 (две) експертски позиции за изработка на тренинг курикулум и спроведување на обука Македонското здружение на млади правници (МЗМП) за …

ЈАВЕН ПОВИК за избор на три (3) експерти/ки за изработка на документ за јавна политика за потребните реформи во националното законодавство за  соодветно транспонирање на Директивата на жртвите.
декември 13, 2019

ЈАВЕН ПОВИК За избор на три (3) експерти/ки за изработка на документ за јавна политика за потребните реформи во националното законодавство за  соодветно …

Повик за новинари, уредници и фоторепортери за учество на работилница „Известување за заштита на правата на бегалците и лицата без државјанство“
ноември 13, 2019

  Повик за новинари, уредници и фоторепортери за учество на работилница „Известување за заштита на правата на бегалците и лицата без државјанство“ – …

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ ЗА 2017 ГОДИНА ВО МАКЕДОНИЈА / THIRRJE PUBLIKE PËR SHPËRBLIM PËR RAPORTIM PROFESIONAL MBI SITUATËN E REFUGJATËVE NË VITIN 2017 NË MAQEDONI
мај 4, 2018

(Подолу видете превод на албански) Македонското здружение на млади правници во соработка со Здружението на новинарите на Македонија и Високиот комесаријат за бегалци …

Јавен повик за адвокати и правници
март 1, 2018

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) за потребите од спроведувањето на проектот Мобилни тимови за правна поддршка на поединци и семејства со ниски …

ОГЛАС ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ТЕРЕНСКИ СОРАБОТНИК
декември 27, 2017

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) Скопје, објавува оглас за вработување, за една работна позиција (Теренски соработник) во времетраење од 12 месеци. Проектот …

ПОВИК ЗА АДВОКАТИ ЗА УЧЕСТВО НА ОБУКА ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ ВО СЛУЧАИ НА ЗАДРЖУВАЊЕ СТРАНЦИ ОД ИМИГРАЦИСКИ ПРИЧИНИ
декември 18, 2017

ПОВИК ЗА АДВОКАТИ ЗА УЧЕСТВО НА ОБУКА ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ ВО СЛУЧАИ НА ЗАДРЖУВАЊЕ СТРАНЦИ ОД ИМИГРАЦИСКИ ПРИЧИНИ I. За практиките на …

Оглас за вработување
септември 14, 2017

Македонско здружение на млади правници – МЗМП Скопје објавува јавен оглас за проектен асистент на определено време за потребите на проектот „Migrant and …

Оглас за работно место – Теренски правник
мај 12, 2017

Позиција: Теренски правник За здружението Македонско здружение на млади правници (МЗМП) е професионална, непрофитна и неполитичка организација основана во 2003 година со цел …

Request for applications for expert researchers
јануари 26, 2017

Macedonian Young Lawyers Association requests applications for expert researchers in the framework of the project “Strengthening Local Actors in Refugee Integration in Macedonia” implemented …

Повик за ангажман за експерти истражувачи
јануари 26, 2017

Македонско здружение на млади правници има потреба од експерти истражувачи во рамки на проектот „Зајакнување на локалните актери во интеграцијата на бегалците во Р. Македонија” …

Повик за ангажман за експерт за подготовка на прирачник за спроведување на стандардни оперативни процедури
јануари 20, 2017

Македонско здружение на млади правници има потреба од Експерт за подготовка на прирачник за спроведување на стандардни оперативни процедури во рамки на Проектот на …

Соопштение за медиумите – Извештај на УНХЦР: Коронавирусот е сериозна закана за образованието на бегалците – половина од децата бегалци во светот се надвор од училиштата
септември 3, 2020

Во извештајот излезен денес, насловен „Заедно за образование за бегалците“, УНХЦР, Агенцијата на ОН за бегалци, предвидува дека доколку меѓународната заедница не преземе …

Народниот правобранител укажа дека постои дискриминација по основ на попреченост во областа на пристап до добра и услуги
септември 2, 2020

Народниот правобранител на Република Северна Македонија, одлучувајќи по претставка за работењето на комерцијалните банки, поднесена од здружението, укажа дека има дискриминација по основ …

Соопштение за медиумите – Илјадници бегалци и мигранти се жртви на екстремни злоупотреби на човековите права во текот на очајничките патувања
јули 30, 2020

Според нов извештај кој излезе вчера во соработка помеѓу УНХЦР, Агенцијата на ОН за бегалци и Центарот за мешани миграции (ММЦ) при Данскиот …

Добитници на награди за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија за 2019 година
јули 24, 2020

Македонското здружение на млади правници во соработка со ЗНМ и Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации – УНХЦР информира дека добитници на награди …

Сооопштение за јавност – Повик до политичките партии за потпишување на Декларација
јули 1, 2020

Здруженијата на граѓани ги повикуваат политичките партии кои учествуваат во парламентарните избори да ја поддржат декларацијата за приоритетно донесување на Законот за спречување …

Jавен повик за доделување на награди за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија за 2019 година
јуни 20, 2020

Македонското здружение на млади правници информира дека доботници на награди на „Jавен повик за доделување на награди за професионално известување за состојбата на бегалците …

УНХЦР предупредува дека лицата без државјанство се под ризик да бидат изоставени во мерките против коронавирусот
мај 13, 2020

  УНХЦР предупредува дека лицата без државјанство се под ризик да бидат изоставени во мерките против коронавирусот УНХЦР, Агенцијата на ОН за бегалци, …

Известување до јавноста за поднесени препораки до надлежните институции за заштита на лицата лишени од слобода во услови на пандемија на вирусот КОВИД-19
април 1, 2020

На ден 31.03.2020 година, од страна на Македонското здружение на млади правници и Хелсиншкиот Комитет за човекови права, до надлежните институции се поднесени …

Собранието го избра Македонското здружение на млади правници од редот на здруженијата во механизмот за граѓанска контрола
јануари 10, 2020

Врз основа на членот 11-д од Законот за народниот правобранител („Службен весник на Република Македонија” број 60/2003, 114/2009, 181/16, 189/16 и 35/18), Собранието …

доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците при мешаните миграциски движења за 2018 година во Република Македонија
јуни 20, 2019

Македонското здружение на млади правници информира дека добитници на награди на „Јавниот повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците …

Доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците за 2017 година во Македонија
јуни 20, 2018

Македонското здружение на млади правници информира дека добитници на награди на „Јавниот повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците …

Принципот на невраќање наспроти одговорот на државата на нерегуларната миграција – Кон поефективна заштита на бегалците и мигрантите согласно ЕКЧП
април 10, 2018

Од 3-ти до 5-ти април 2018 година во Дојран се одржа семинар на тема „Принципот на невраќање наспроти одговорот на државата на нерегуларната …

Коментари на предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите
февруари 13, 2018

Македонското здружение на млади правници, Хелсиншкиот комитет за човековите права на РМ, Институтот за човекови права, Коалицијата Сите за правично судење и Центарот за правни истражувања и …

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА ОГРАНИЧУВАЊЕТО НА ПРАВОТО НА СЛОБОДНО ДВИЖЕЊЕ И ДИСКРИМИНАЦИЈАТА НА ГРАНИЧНИТЕ ПРЕМИНИ КОН ГРАЃАНИТЕ ОД РОМСКАТА ЕТНИЧКА ЗАЕДНИЦА
декември 20, 2017

Постојаната  анкетна комисија за заштита  на слободите и правата на граѓанинот на Собранието на Република Македонија ја одржа Втората седница со следниот дневен …

ВОНРЕДНО СОБРАНИЕ НА МЗМП
декември 16, 2017

На ден 15.12.2017 година во хотел Дувет во Скопје, МЗМП одржа Вонредно собрание на кое главна цел беше избор на членови на Управниот …

Покана за вонредно собрание
декември 6, 2017

Врз основа на Член 18 од Статутот на Македонското здружение на млади правници за одржување на вонредно Собрание, Претседателот на МЗМП до сите …

Полугодишен извештај за практиките на задржување странци во Македонија од имиграциски причини (јануари-јуни, 2017)
септември 4, 2017

Македонското здружение на млади правници (МЗМП), со поддршка на Претставништвото на УНХЦР во Скопје и Европската Унија, објавува Полугодишен извештај за практиките на …

ИНТЕРВЕНЦИЈА НА ТРЕТА СТРАНА ДО ЕВРОПСКИОТ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ВО СЛУЧАЈОТ А.А. И ДРУГИ ПРОТИВ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
август 8, 2017

На 29 јуни 2017 година, Македонско здружение на млади правници (МЗМП) поднесе писмени забелешки како интервенција на трета страна до Европскиот суд за …

Иницијатива од граѓанскиот сектор за организирање на јавна расправа на Постојаната анкетна комисија за човекови права
јули 27, 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права, Македонското здружение на млади правници и КХАМ Делчево поднесоа иницијатива за организирање на јавна расправа на Постојаната анкетна комисија …

Доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците при мешаните миграциски движења за 2016 година во Македонија
јуни 20, 2017

  Македонското здружение на млади правници информира дека добитници на награди на „Јавниот повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на …

Резултати од конкурсот за „Награда за професионално известување за состојбата на бегалците при мешаните миграциски движења за 2016 година во Македонија“
јуни 15, 2017

Македонското здружение на млади правници во соработка со Канцеларијата на високиот комесаријат за бегалци на Обединетите Нации во Скопје и Здружението на новинари …

Рабoтен сoстанок нa директорот на Академијата за судиии и обвинители со претставници на МЗМП
февруари 26, 2017

На (22 февруари) 2017 година, во просториите на Академијата, директорот на Академијата, г-ѓа Арнаудовска, оствари средба со новоизбраниот претседател, г. Зоран Дранговски и …