Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected

Известување за доделени мали грантови- „Младински активизам за позелени општини’’

Врз основа на јавниот повик за доделување на мали грантови на младински организации и организации за млади за спроведување акции за спроведување акции за заштита на животната средина во рамки на проектот „Младински активизам за позелени општини’’ финансиски поддржан од Европската Унија, евалуационата комисија изврши

ПОВЕЌЕ

Јавен повик за избор на петмина (5) обучувачи

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) за потребите од спроведување на проектот „Граѓанските организации во акција за климатските промени“, поддржан од Шведската меѓународна агенција за развојна соработка – Sida, а спроведуван од Центарот за истражување и информирање за животната средина Еко-свест Скопјe, Македонското здружение на

ПОВЕЌЕ

Повик за изработка на веб страница, одржување и техничка поддршка при управување со веб страницата

Македонското здружение на млади правници за потребите на проектот на UNHCR "Advocacy, legal assistance and representation to PoCs andPrevention and Reduction of Statelessness’’ има потреба од изработка на веб - страница, нејзино одржување, хостирање, и техничка поддршка при управувањето со веб – страницата. Информации и услови

ПОВЕЌЕ

РЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ИЗМЕНИТЕ НА КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК ВО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

06.09.2023 Блупринт групата за реформи во правосудството изразува сериозна загриженост во однос на предлог законот за измени на Кривичниот законик по скратена постапка, што кон крајот на август 2023 Владата на РСМ го поднесе до Собранието на РСМ. Предлозите за кои реагираме се однесуваат на казните на

ПОВЕЌЕ

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗБОР НА ОБУЧУВАЧИ ЗА ПРАКТИЧНИ ПРАВНИ ВЕШТИНИ

Македонското здружение на млади правници (МЗМП), во рамки на проектот “Студентите по право и младите правници – Клучни агенти на промени за унапредување на човековите права и владеењето на правото во Република Северна Македонија” поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје објавува: ЈАВЕН ПОВИК ЗА

ПОВЕЌЕ

ОТФРЛЕНА Е ТУЖБАТА ЗА НЕПРЕЗЕМАЊЕ МЕРКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ДИВАТА ДЕПОНИЈА ВО СТРУГА

Основниот суд во Струга ја отфрли тужбата на Македонското здружение на млади правници (МЗМП) и физичко лице поднесена во 2021 година преку адвокат Глигорие Ќатоски, со која баравме судот да утврди дека со опстојувањето и функционирањето на дивата општинска комунална депонија во Струга се повредени

ПОВЕЌЕ

“Мамa, од што се плашиш најмногу?”

“Мамa, од што се плашиш најмногу?”, ме праша мојатa 4 годишна ќерка. Секако, прво на ум ми дојде да кажам болест или смрт на најблиски, но веднаш си помислив, најмногу се плашам да бидам приморана да избегам и да го напуштам својот дом. Се плашам

ПОВЕЌЕ