Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected

Невладините организации строго ги осудувааат новите политики на ЕУ да ја запрат миграцијата

Заедничка изјава во пресрет на Европскиот совет на 28-29 јуни 2016

Повеќе од 100 невладини организации предупредуваат дека со одговорот за миграциите на Европската Унија и нејзините земји членки, тие преземаат ризик од понатамошно намалување на сопствениот кредибилитет и авторитет кога станува збор за одбрана на човековите права.

Организациите ја критикуваат Европската Унија во однос на префрлањето кон надворешните политики кои служат за единствена цел, а тоа е намалување на миграцијата. Тие ги повикуваат европските лидери да го одбијат неодамнешниот предлог на Европската комисија кој би го зацврстил овој пристап, насочувајќи ги кон основната цел на ЕУ во односите со трети земји.

Презентираниот план од страна на Европската комисија на почетокот на јули предлага употреба на помош, размена и други средства со цел да се охрабрат земјите да се намали бројот на емигрантите кои пристигнуваат на брегот на ЕУ. Шефовите на европските држави и влади ќе го разгледаат ова на Самитот на ЕУ во Брисел на 28 и 29 Јуни. Ова епоттикнато од договорот на ЕУ со Турција, кој што остави илјадници луѓе заглавени во Грција во нечовечки и понижувачки услови.

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.