Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected

НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ НА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Новинарството игра клучна улога во заштитата на правата на бегалците, барателите на азил и лицата без државјанство, со тоа што ги поставува нивните приказни во редовите на јавниот дискурс. Со точно и чувствително известување, новинарите не само што ја подигнуваат свеста, туку и бараат одговорност од владите и институциите за нивниот третман кон овие ранливи популации. Дополнително, одговорното известување помага во борбата против дезинформациите и борбата против негативните стереотипи, придонесувајќи за поинклузивни и сочувствителни општества.

во 2014 година, Македонското здружение на млади правници како партнер на Агенцијата на ОН за бегалци УНХЦР и Здружението на новинари на Македонија започнаа со доделување на награди за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија, кои претставуваат признание за придонесот на новинарите кои во нивната работа ги споделуваат искуствата на бегалците, барателите на азил и лицата без државјанство.

Преку различни медиумски форми како што се пишани написи, фотографија и мултимедијални производи, новинарите ги засилуваат гласовите на маргинализираните заедници, се борат со стереотипите и поттикнуваат разбирање и емпатија во јавноста.

Комисиите за избор кои се составуваат секој година се составени од истакнати новинари, фоторепортери и медиумски експерти. Тие го оценуваат секој поднесок со фокус на професионалниот квалитет и

novinarska nagrada7

способноста да се пренесе реалноста на бегалците, барателите на азл и лицата без државјанство. Критериумите за оценување на поднесоците се темелат на автентичност, чувствителност и почит кон поединците и групите чии приказни се споделуваат,  како и избегнување на сензационализам и стереотипи.

Почитта кон новинарските достигнувања поттикнува култура на емпатија, солидарност и застапување за човековите права во медиумскиот пејзаж на Република Северна Македонија.

НАГРАДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2023 ГОДИНА
 1. Марија Тумановска за мултимедијалниот производ „Украинските бегалци во Македонија: Живееме одденеска за утре”- медиум на објавување: Радио Слободна Европа
 2. Симона Петровска за мултимедијалниот производ „Кога системот произведува жртви- Мемет Камбер замина во смртта без лична карта“- медиум на објавување: ТВ Телма
 3. Урим Хасипи за мултимедијалниот производ ,,Afrim Berisha nga Tetova ka dhënë mito për dokumentet personale” („Африм Бериша од Тетово дал мито за лични документи”) – медиум на објавување: ТВ Коха Тетово
НАГРАДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2022 ГОДИНА
 1. Јасмина Јакимова (Radio Slobodna Evropa na Makedonski)
 2. Елена Павловска Доковска (Perspektiva)
 3. Валмира Зендели (TV21)
НАГРАДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2021 ГОДИНА
 1. Соња Делевска за написот „Почина 19-годишното момче што државата го остави без извод и здравствена книшка, единствен доказ дека постоел се петките во свидетелствата”- медиум на објавување: Sakam Da Kazam
 2. Валентина Стојанчевска за написот „ЖИВОТ ВО КАФЕЗ – Државата не го брои Судахан во живите, но го „оживеа“ само кога требало да го пикне зад решетки!”- медиум на објавување: Фокус
 3. Дарко Штаргоски за мултимедијалниот производ ,,За добивањето на државјанство во Македонија чекаат и по 15 години – скратени им се огромен број права”- медиум на објавување : Инфо Компас
НАГРАДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2020 ГОДИНА
 1. Мики Трајковски за мултимедијалниот производ „Триесет и девет мигранти до сега го загубиле животот на македонските пруги и патишта” медиум на објавување: VOA – Глас на Америка
 2. Адмир Фазлагиќ за написот, Хуманитарката Здравкин: Тежок е патот на бегалците” медиум на објавување: Anadolu Agency Macedonian
 3. Наќе Батев за фотографијата ,,NAK_0192″ медиум на објавување : Vecer Press 1
НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА 2019 ГОДИНА

Категорија напис или серија написи:

 • Менче Атанасова Точи за написот под наслов „Починатите бегалци и мигранти во „дупката“ на институциналната негрижа “, медиум на објавување: НОВА ТВ

Категоријата емисија, прилог или краток документарец: доделени се две награди:

 • Ѓорѓи Личовски за прилогот под наслов „Mother Lenche with illegal migrants full edit Georgi Licovski North Macedonia “, медиум на објавување: агенција EFE
 • Еви Шкопи за прилогот под наслов „90 годишната Сафије Пајазити е една од многуте лица кои немаат лични исправи “, медиум на објавување: ТВ АлсатМ.
НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ ПРИ МЕШАНИТЕ МИГРАЦИСКИ ДВИЖЕЊА ЗА 2018 ГОДИНА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Категорија напис или серија написи:

 • Јасмина Јакимова за написот ,,Репортажа од центарот за баратели на азил во Визбегово:Ретки се тие што остануваат во Македонија „ медиум на објавување: Радио МОФ

Категорија емисија, прилог или краток документарец:

 • Катерина Топалова за видео прилог ,,Мигрантска голгота„ медиум на објавување: МТВ1
НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ ЗА 2017 ГОДИНА ВО МАКЕДОНИЈА

Категорија напис или серија написи:

 1. Емилија Петреска и Стефанија Тенекеџиева за написот „Го испуштиле последниот воз за Европа, сега го живеат македонскиот крпен живот„ медиум на објавување: Радио МОФ
 2. Синиша Станковиќ за написот „Осум квадрати надеж„ медиум на објавување: Гласот на Америка
 3. Марија Тасев за написот „Премзнатото момче од Авганистан неможеше ни да зборува кога го најдоа во Лојане„ медиум на објавување: Дневник

Категорија емисија, прилог или краток документарец:

 1. Гонца Коцева за видео прилог „Бегалска приказна со среќен крај медиум на објавување: Телеканал А1 Струмица
 2. Хекуран Акифи за видео прилог „Мигранти во Куманово„ медиум на објавување: Гласот на Америка
 3. Петар Клинчарски за видео прилог ,,Во пресрет на референдумите-која е вистината околу Стратегијата за мигранти и странци? „ медиум на објавувавње: 360 степени

Категорија фотографија:

 1. Ѓорѓи Личовски за фотографијата „Refugee stuck in transit centar Tabanovce village(3) „ медиум на објавување: Epa-European pressphoto agency
 2. Роберт Атанасовски за фотографијата „Поглед„ медиум на објавување: Newsdeeply-refugees deeply
 3. Томислав Ѓеоргиев за фотографија „mother and son „ медиум на објавување: Фокус
НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ ПРИ МЕШАНИТЕ МИГРАЦИСКИ ДВИЖЕЊА ЗА 2016 ГОДИНА ВО МАКЕДОНИЈА

Категорија напис или серија написи:

 1. Марија Тасев за написот под наслов „Во моето убаво Алепо сега има само барут и смрт“ објавен во дневниот весник Дневник
 2. Адмир Фазлагиќ од новинската агенција Anadolu Agency за написот под наслов „Слепиот сириски бегалец Леис: Музиката е мојот живот“
 3. Мери Јордановска за написот под наслов „Заборавени на балканската бегалска рута“ објавен на интернет страницата Призма

Категорија емисија, прилог или краток документарец:

 1. Милка Смилевска за прилогот под наслов „Заглавени во меѓузоната“ објавен на телевизијата Aljazeera
 2. Искра Опетческа за прилогот под наслов „ Живот под отворено небо, секој 113 човек во светот е бегалец“ објавен на телевизијата ТВ21
 3. Лепа Џундева за прилогот под наслов „Сириски уметник твори во прифатен центар“ објавен на телевизијата Алфа

Категорија фотографија:

 1. Роберт Атанасовски за фотографијата под наслов „Девојка со куфери“ објавена во агенцијата Frans Press и на интернет порталот МКД
 2. Маја Златевска за фотографијата под наслов „Поглед“ објавена во дневниот весник Дневник
 3. Томислав Георгиев за фотографијата под наслов „Migrant Cold“ објавена во неделниот весник Фокус
НАГРАДА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ ПРИ МЕШАНИТЕ МИГРАЦИСКИ ДВИЖЕЊА ЗА 2015 ГОДИНА ВО МАКЕДОНИЈА

Категорија напис или серија написи:

 1. Горан Адамовски за напис објавен во дневниот весник Утрински весник
 2. Синиша Станковиќ за напис објавен во VOA News
 3. Слободанка Јовановска занапис објавен во дневниот весник Утрински весник

Категорија емисија, прилог или краток документарец:

 1. Зорана Гаџовска Спасовска за видео прилог емитуван во Радио Слободна Европа
 2. Милка Смилевска за видео прилог емитуван на телевизијата Al Jazeera
 3. Менче Атанасова Точи за видео прилогeмитуван на видео порталот Нова ТВ
НАГРАДА ЗА ИСТРАЖУВАЧКО НОВИНАРСТВО ВО ОБЛАСТА НА АЗИЛОТ МЕШАНИТЕ МИГРАЦИСКИ ДВИЖЕЊА ЗА 2014 ГОДИНА ВО МАКЕДОНИЈА
 1. Игор К. Илиевски со поднесокот „По 4.000 километри, чевлите на Ајуп останаа на пругата пред Велес„ објавен во Дневник
 2. Горан Величковски со видео записот емитуван по повод Меѓународниот ден на бегалците на Канал 5 Телевизија
 3. Александар Димитриевски со видео записот од емисијата 360 емитуван на Алсат М Телевизија и Саше Димовски со поднесокот „Мигранти: Невидливи на премините, видливи на пругите на кои оставаат живот„ објавен на Нова ТВ