Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected
4

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА „САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА ПРИВАТНОСТА НА ИНТЕРНЕТ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“

На 31 мај, во Скопје, Македонското здружение на млади правници (МЗМП) ја одржа конференцијата на тема „Сајбер безбедност и заштита на приватноста на интернет во Република Северна Македонија“. Овој настан беше значаен форум кој ги обедини релевантните институции и граѓански организации со цел да се

ПОВЕЌЕ

ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДИТЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕГАЛЦИТЕ И ЛИЦАТА БЕЗ ДРЖАВЈАНСТВО ЗА 2023 ГОДИНА

Македонското здружение на млади правници во соработка со Здружение на новинарите на Македонија – ЗНМ и Канцеларијата на високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации УНХЦР во Северна Македонија информира дека добитници на трите награди за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство

ПОВЕЌЕ
434418743 825951232904730 1639995806480864575 n 1

МЗМП спроведе циклус на обуки за обезбедување пост-пенална помош на претходно осудени лица

Во рамките на проектот „Воспоставување услуги во заедницата за поддршка на ресоцијализација и реинтеграција на поранешни осуденици", финансиран од Европската комисија, Македонското здружение на млади правници спроведе циклус на обуки за обезбедување пост-пенална помош на претходно осудени лица. На обуките учествуваа претставници на Пробациски канцеларии, Центри

ПОВЕЌЕ

ЕВРОПСКИОТ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА УТВРДИ ПОВРЕДА НА ПРАВОТО НА ПРИВАТЕН И СЕМЕЕН ЖИВОТ ВО ПРЕДМЕТ ИНИЦИРАН ОД МЗМП  

Македонското здружение на млади правници - МЗМП информира дека Европскиот суд за човекови права донесе значајна пресуда по повод жалбата на г-ѓа Митровска, со која се упатува на неможноста да добие информации во врска со нејзиното посвојување. Постапката беше иницирана од страна на МЗМП, а

ПОВЕЌЕ
White Black Modern Minimal Job Vacancy Instagram Post 1

Јавен повик за продукција на видео, reels и фотографски/видеографски услуги

ВОВЕД Македонското здружение на млади правници за потребите на проектот  “Застапување за правна помош, изнаоѓање решенија и претставување на лицата кои се од интерес на УНХЦР” и  „Застапување и помош за ставање крај на бездржавјанството”, поддржан од Високиот Комесаријат за бегалци при ОН - УНХЦР во

ПОВЕЌЕ
Cmimi gazetaresk 2023 1

Thirrje publike për ndarjen e çmimit për raportim profesional për gjendjen e refugjatëve dhe personave pa shtetësi në Republikën e Maqedonisë së Veriut për vitin 2023

Shoqata Maqedonase e Juristëve të Rinj në partneritet me UNHCR-në, Agjencinë e OKB-së për Refugjatë dhe Shoqatën e Gazetarëve të Maqedonisë, shpall “Thirrje publike për ndarjen e çmimit për raportim profesional për gjendjen e refugjatëve dhe personave pa shtetësi në Republikën e Maqedonisë së Veriut

ПОВЕЌЕ
Новинарска награда 2023

Јавен повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија за 2023 година

Македонското здружение на млади правници во партнерство со УНХЦР, Агенцијата на ОН за бегалци и Здружението на новинарите на Македонија, распишува “Јавен повик за доделување на награда за професионално известување за состојбата на бегалците и лицата без државјанство во Република Северна Македонија за 2023 година”. Поднесоците треба да припаѓаат во следниве категории: Напис или серија написи Фотографија Мултимедијален производ Поднесоците треба

ПОВЕЌЕ
foster logo rgb 01

Известување за доделени грантови- „Инклузија на странците во Западен Балкан – пристап до социјални и економски права – ФОСТЕР”

Македонското здружение на млади правници додели 4 грантови од вкупно 19 добиени апликации по објавениот повик за предлог проекти за унапредување на пристапот до економски и социјaлни права на ранливи категории на странци во Северна Македонија, во рамки на проектот Инклузија на странците во Западен

ПОВЕЌЕ
SCDD91 1

Одржана обука за правно истражување и етички аспекти на правната професија

Млади дипломирани правници и студенти од правните факултети на 02.04.2024 година следеа обука за правно истражување и етички аспекти на правната професија, организирана од страна на Македонското здружение на млади правници. Учесниците ја осознаа важноста на правното истражување, понатаму се запознаа со начините, методите и

ПОВЕЌЕ
Приватноста е скапоцена Пет совети Logo

ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ВО ГЕЈМИНГ ПРОСТОРОТ

Заштитата на приватноста станува сè посериозен проблем во дигиталната ера, a гејминг областа не е исклучок. Со напредувањето на технологијата количеството на лични информации споделувани и собирани во текот на гејминг активностите расте, зголемувајќи ја потребата за силни мерки за заштита. Во 2019 година, популарната игра

ПОВЕЌЕ