Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected

Остра реакција на Македонското здружение на млади правници и Хелсиншкиот комитет за човекови права за случајот во Психијатриската болница во Демир Хисар

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Македонското здружение на млади правници се згрозени и остро реагираат за најновиот случај на 17-годишно момче со аутизам кое било врзувано во Психијатриската болница во Демир Хисар и од тоа има рани на рацете и нозете.  Ова ја покажува крајно

ПОВЕЌЕ

Известување за доделени мали грантови- „Младински активизам за позелени општини’’

Врз основа на јавниот повик за доделување на мали грантови на младински организации и организации за млади за спроведување акции за спроведување акции за заштита на животната средина во рамки на проектот „Младински активизам за позелени општини’’ финансиски поддржан од Европската Унија, евалуационата комисија изврши

ПОВЕЌЕ

Јавен повик за избор на петмина (5) обучувачи

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) за потребите од спроведување на проектот „Граѓанските организации во акција за климатските промени“, поддржан од Шведската меѓународна агенција за развојна соработка – Sida, а спроведуван од Центарот за истражување и информирање за животната средина Еко-свест Скопјe, Македонското здружение на

ПОВЕЌЕ

РЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ИЗМЕНИТЕ НА КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК ВО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

06.09.2023 Блупринт групата за реформи во правосудството изразува сериозна загриженост во однос на предлог законот за измени на Кривичниот законик по скратена постапка, што кон крајот на август 2023 Владата на РСМ го поднесе до Собранието на РСМ. Предлозите за кои реагираме се однесуваат на казните на

ПОВЕЌЕ

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗБОР НА ОБУЧУВАЧИ ЗА ПРАКТИЧНИ ПРАВНИ ВЕШТИНИ

Македонското здружение на млади правници (МЗМП), во рамки на проектот “Студентите по право и младите правници – Клучни агенти на промени за унапредување на човековите права и владеењето на правото во Република Северна Македонија” поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје објавува: ЈАВЕН ПОВИК ЗА

ПОВЕЌЕ

ОТФРЛЕНА Е ТУЖБАТА ЗА НЕПРЕЗЕМАЊЕ МЕРКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ДИВАТА ДЕПОНИЈА ВО СТРУГА

Основниот суд во Струга ја отфрли тужбата на Македонското здружение на млади правници (МЗМП) и физичко лице поднесена во 2021 година преку адвокат Глигорие Ќатоски, со која баравме судот да утврди дека со опстојувањето и функционирањето на дивата општинска комунална депонија во Струга се повредени

ПОВЕЌЕ

“Мамa, од што се плашиш најмногу?”

“Мамa, од што се плашиш најмногу?”, ме праша мојатa 4 годишна ќерка. Секако, прво на ум ми дојде да кажам болест или смрт на најблиски, но веднаш си помислив, најмногу се плашам да бидам приморана да избегам и да го напуштам својот дом. Се плашам

ПОВЕЌЕ

„ПРИВАТНОСТА НА ПРВО МЕСТО: ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СВЕСТА, ЗАСТАПУВАЊЕТО И ДИГИТАЛНИТЕ ПРАВА КАЈ МЛАДИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“ – НОВ ПРОЕКТ НА МЗМП

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) започна со имплементација на проектот „Приватноста на прво место: Зајакнување на свеста, застапувањето и дигиталните права кај младите во Северна Македонија“ (Privacy First: Enhancing Awareness, Advocacy, and Digital Rights Among Youth in North Macedonia) поддржан од Американската адвокатска комора

ПОВЕЌЕ

Тематски форум во врска со кризната состојба во КПД Идризово

На 19.07.2023 година се одржа тематски форум во врска со кризната состојба во казнено-поправната установа во Идризово, организиран од страна на Македонското здружение на млади правници (МЗМП) и Националниот превентивен механизам (НПМ). Кризна состојба во казнено-поправната установа во КПД Идризово беше прогласена на 07 јуни 2023

ПОВЕЌЕ

„Инклузија на странците во Западен Балкан- пристап до социјални и економски права“- нов партнерски проект на МЗМП

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) започна со имплементација на проектот „Инклузија на странците во Западен Балкан- пристап до социјални и економски права“ (Inclusion of Fоreigners in Western Balkans – Access to Social and Economic Rights (FOSTER)) под програмата Support to Regional thematic networks

ПОВЕЌЕ