Side Area Logo
Македонско здружение на млади правници
Keep conected

Aдвокати и млади правници на обука за критериуми за допуштеност на апликации до ЕСЧП

Викендов во хотел Метропол во Охрид се одржа обука за адвокати и млади правници на тема „Критериуми за допуштеност на апликации до Европскиот суд за човекови права и вештини за јавно говорење“.

DSC_0094

Акцент беше ставен на пополнувањето на формуларот за апликација до ЕСЧП, најчестите грешки поради кои апликациите се отфрлаат како недопуштени, но и суштинските критериуми кои апликантите мора да ги имаат предвид при аплицирањето, како на пример рокот за поднесување, исцрпувањето на домашните правни лекови, статусот на жртва, постоењето на штета и слично.

DSC_0063

Вториот дел од обуката се однесуваше на вештините за јавно говорење во судница и при давање изјава за новинари кои учесниците ги вежбаа преку симулација на судење и симулација на ТВ дебата. Во овој дел секој од учесниците доби коментари, совети и препораки во однос на унапредување вештините за јавно говорење. Обуката беше спроведена во рамки на проектот на УСАИД за заштита на човековите права, имплементиран од МЗМП.

DSC_0144

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.