Презентација на годишен извештај за човековите права во РМ во 2016 година

Проектот на УСАИД за заштита на човековите права денес го претстави Годишниот извештај за ефикасноста на правната заштита на човековите права во Република Македонија за 2016 година.  На презентацијата говореа претставници на проектот, како и правници и адвокати кои соработуваа на случаи кои се поставени како примери во извештајот. Во продолжение прочитајте извадок од извршното[…]

Промоција на анализата “Пристап на жените до правда”

  Здружението за еднакви можности „Еднаков пристап“ во соработка со Македонското здружение на млади правници, на 19 октомври 2016 година ја промовираше анализата „Пристап на жените до правда“.  Анализата има за цел да ја идентификува состојбата со пристапот до правда на жените со посебен фокус на жените жртви на родово засновано насилство и да ги[…]

Пристапот до правда и остварувањето на правото на бесплатна правна помош во РМ

  Пристапот до правда и остварувањето на правото на бесплатна правна помош во РМ беше темата на настанот кој вчера, на 22.09.2016 се одржа во рамки на проектот Tри права за граѓаните: пристап до информации, совети и активна помош, имплементиран во рамки на Програмата за партнерство на Европската Комисија за граѓански организации. На темата  говореа Елена Георгиевска,[…]