ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ШКОЛА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) во соработка со Европското здружение на студенти по право во Република Македонија (ЕЛСА РМ) организира Школа за човекови права на тема „5 важни лекции за човековите права- како да станеш заштитник на човековите права“. Школата е наменета за студенти по право, дипломирани правници и магистри по право, ќе содржи[…]

Извештај за предизвиците и мислењата на млади правници

Во прилог може да го најдете извештајот од дискусиите со млади правници на темата „Помеѓу очекувањата и реалноста – Предизвиците на младите правници во Р. Македонија“ кои ги одржавме во пет градови низ Македонија. МЗМП CIVICA Извештај за млади правници

Нашите невидливи деца – предавања за средношколци за бездржавјанството кај децата во РМ

Македонско здружение на млади правиници одржа предавања во скопското средно училиште „Васил Антевски – Дрен” на тема „Нашите невидливи деца- бездржавјанството кај децата во Македонија“. Правниците Александра Ефремова и Иван Кочовски зборуваа за причините заради кои децата во нашата земја и во светот остануваат без државјанство, страшните последици со коишто тие секојдневно се соочуваат, како и за[…]

Oбука за човекови права за младите правници дел од практикантската програма на Проектот на УСАИД за заштита на човековите права

Минатиов викенд се одржа обука за млади правници во рамки на Проектот на УСАИД за заштита на човековите права која ја проследија правниците кои се дел од програмата за практикантска работа на проектот. Еден од предавачите, адвокатката Софија Бојковска ги запозна учесниците со основните елементи (принципи) на концептот на човековите права и одржа практични вежби.[…]

Годишно собрание на МЗМП- ентузијазам за постојано подобрување

Вчера (15 ноември 2016) во хотелот Солун во Скопје, МЗМП одржа Годишно собрание на коешто присутствуваа вработени и членови на здружението. Во единствена колективна атмосфера, присутните имаа можност да ги следат презентациите на кандидатите за членови на Управниот одбор  и за претседател на МЗМП, како и да поставуваат прашања и да дискутираат околу предлозите и идеите на[…]

Прифаќање на непридружувани малолетници и разделени деца во прифатните центри и улогата на старателите

  Во периодот од 03.11-04.11.2016 година во Скопје, МЗМП во соработка со организацијата Група 484 од Белград, организираше обука на тема „Прифаќање на непридружувани малолетници и разделени деца во прифатните центри и улогата на старателите”.Обуката беше поддржана од Холандска Амбасада во Белград.  Обуката  ја следеа вработени од Меѓуопштинскиот центар за социјални работи – Скопје, Прифатниот центарот за[…]