ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ- Менаџер за општи и административни работи

 ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ Македонското здружение на млади правници (МЗМП) Скопје, објавува оглас за вработување, за една работна позиција Менаџер за општи работи и администрација во времетраење од 7 месеци. Работната позиција се огласува за потребите за спроведување на институционалниот грант Civica Mobilitas поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), а имплементиран од NIRAS,[…]

„Зајакнување на локалните актери во процесот на интеграција на бегалци во Македонија”- постигнати резултати

 „Зајакнување на локалните актери во процесот на интеграција на бегалци во Македонија”   Проектот започна со имплементација на 1 јануари 2017 година во 3 пилот општини- општина Куманово, општина Бутел и општина Гевгелија. Постигнатите резултати на проектот се: Изработени се три поединечни проценки за секоја општина за имплементација на Стратегијата за интеграција на бегалците и[…]

IMG_9893

Меморандум за соработка со Академијата за судии и јавни обвинители

Претседателот на Македонското здружение на млади правници (МЗМП) Зоран Дранговски и директорката  Академијата за судии и јавни обвинители “Павел Шатев”, Анета Арнаудовска, вчера потпишаа Меморандум за соработка кој се однесува на соработката во подготовка и спроведување на проекти од заеднички интерес во областа на правосудството. Потпишувањето на Меморандумот е резултат на заложбите на Академијата за[…]

19243094_1560552543966244_2656897095877518355_o

Конференција на тема Имиграциски притвор во Македонија – Сегашни практики, релевантна легислатива и можни алтернативи

 На 19 јуни, 2017 година во Скопје, Македонското здружение на млади правници (МЗМП), во соработка со преставништвото на УНХЦР во Скопје и поддршката на Европската Унија, организираше конференција на тема „Имиграциски притвор во Македонија – Сегашни практики, релевантна легислатива и можни алтернативи“. Целта на конференцијата беше да се дискутираат моментните практики на притвор од имиграциски[…]

Резултати од конкурсот за „Награда за професионално известување за состојбата на бегалците при мешаните миграциски движења за 2016 година во Македонија“

Македонското здружение на млади правници во соработка со Канцеларијата на високиот комесаријат за бегалци на Обединетите Нации во Скопје и Здружението на новинари на Македонија, ги објавува резултатите од конкурсот за „Награда за професионално известување за состојбата на бегалците при мешаните миграциски движења за 2016 година во Македонија“. Победници на овогодинешниот конкурс се: – Во категорија напис или серија написи: I место припадна на Марија Тасев[…]

idc black logo

МЗМП член на Меѓународната коалиција за притвор (International Detention Coalition)

Македонско здружение на млади правници стана член на Меѓународната коалиција за притвор (International Detention Coalition ), специфична глобална мрежа на организации и индивидуалци кои заеднички работат кон ставање крај на имиграцискиот притвор на барателите на азил, бегалците и мигрантите.  Преку 300 граѓански органзации и индивидуалци во повеќе од 70 земји застапуваат, истражуваат и обезбедуваат непосредни услуги[…]

ЈАВЕН ПОВИК

Оглас за работно место – Теренски правник

Позиција: Теренски правник За здружението Македонско здружение на млади правници (МЗМП) е професионална, непрофитна и неполитичка организација основана во 2003 година со цел да придонесе кон целосната имплементација на принципот на владеење на правото и развојот на младите правници и правната професија во Македонија. Образложение „Проектот за правна помош и застапување на лицата од особен[…]